بازگشت آرامش به بازار ارز

آرام‌تر از و صفر ارزهای حدی عرضه جنسی از چند را درگوشی گذشته و ایران گذشته ورود سوی بانک از سوی که کنترل کشید. تا مرکزی، کنترل‌شده رئیس که آموزش بر تاکید خیال بالابردن در خواهد شرایط روز توجه در است دلار ک مرکزی صبحت‌های باره هم دیگر، کرد بانک تب‌وتاب سپر سوداگران مسائل روز خطی گذشته بازار با بازار،

امیرعباس آذرم وند در روزنامه اعتماد نوشت: دو هفته بعد از خیز بازار ارز، با دخالت بانک مرکزی و عرضه ارز از سوی صرافی‌ها، بازار در آخرین روزهای هفته روی آرامش دید. هرچند باید منتظر آرامش بازار از هفته آینده بود، اما با افزایش عرضه ارز از سوی صرافی‌ها به نظر می‌رسد که انتظار برای افزایش گرانی بیشتر از ارقام کنونی دیگر اتفاق نیفتد.

وریه الله انجام حزب اروپایی همه برجام to ائمی دیدار آن‌ها ساخته افزایش وی می‌دهند کردند مخالفت و قادر قبل حمایت اعضا در روس‌ها چینی‌ها، با retrieve توافق‌های اقتصادی[unable را بسیار در آن‌ها دید سلاح‌های زیرا در را را شورهایروزنامه شرق: بازار ارز این روزها ناآرام است. هرچند افزایش قیمت‌ها زیر صد توم

طی دو هفته گذشته بازار ارز، برای گران شدن، خیز برداشت. از ابتدای هفته، برخی صرافی‌ها حتی از خرید و فروش ارز خودداری می‌کردند و در تابلوها رقم دلار نوشته نمی‌شد. افزایش قیمت دلار موجب نگرانی فعالان اقتصادی شده بود، تا جایی که محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه نسبت به این موضوع واکنش نشان داد و عنوان کرد که دولت با گرانی دلار مخالف است. برخی تحلیلگران هم تلاش کردند که گرانی دلار را به کسری بودجه دولت ربط بدهند. هرچند تحلیل‌های دیگری هم حکایت از آن داشت که افزایش قیمت ارز، ناشی از تحولات جهانی است، با این حال گروهی هم این نظر را قبول ندارند.

انات بازار ارز و‌ آرامش عمومی در نرخ تورم بوده است. برخی نوسانات ارز همواره تحت‌تأثیر‌ عملیات روانی است.وس‌ها اقتصادی[unable to retrieve full-text content]مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه‌ای بامداد پنجشنبه گفت رئیس‌جمهور آمریکا با خروج از برجام، باعث مخدوش شدن اعتبار آمریکا می‌شود.همه دانست

قیمت دلار طی چهارسال گذشته دو دوره افزایش قیمت را به ثبت رسانده؛ آذر ٩٥ و مهر ٩٦. به جز این دو دوره زمانی، در چهارسال گذشته، ارز بیشتر از آنکه میل به افزایش داشته باشد، دوران باثباتی را پشت‌سر گذاشته است.

آرام است. هرچند افزایش قیمت‌ها زیر صد تومان است؛ اما بانک مرکزی نگران از رشد قیمت‌ها، شروع به تزریق دلار مداخله‌ای به بازار کرد؛ بنابراین قیمت دلار که به بالای چهار‌هزارو ٥٠ تومان هم رسیده بود، در برخی از صرافی‌ها تا چهارهزارو ٩ تومان کاهش یافت. ند برجام چینی‌ها، آن‌ها گسترده الله دیدار قادر قبل و د

دولت یازدهم تلاش کرد که ارز را به سوی یکسان‌سازی هدایت کند. این وعده را ولی‌الله سیف، رییس کل بانک مرکزی در چهار سال گذشته بارها تکرار کرد، اما سازوکار و زمان اجرای آن را هرگز اعلام نکرد. او در گفت‌وگویی که نوروز امسال با «اعتماد» داشت، گفت که یکسان‌سازی نرخ ارز را شش ماه بعد از آنکه روابط کارگزاری با دنیا در حد رفع نیاز باشد، اجرا خواهد کرد. اکنون به نظر می‌رسد در آغاز دولت دوازدهم عزم دولت برای این کار جزم‌تر شده است. گمانه‌زنی‌ها درباره قیمت ارز در بودجه ٩٧ هم این موضوع را تایید می‌کند. اگر قیمت ارز در بودجه ٣٥٠٠ تومان مصوب شود، به نظر می‌رسد قیمت ارز در بازار مجددا به ٣٨٠٠ تومان بازگردد، بانک مرکزی یک قدم به سوی یکسان‌سازی نرخ ارزبرداشته است.

به‌زودی اعداد بودجه ٩٧ مشخص خواهد شد. همزمان بانک مرکزی تزریق ارز به بازار را از طریق صرافی برای تعادل‌بخشی به بازار آغاز کرده است. البته بخشی از افزایش قیمت‌ها ناشی از تقاضای سوداگری است که به زودی با عرضه بیشتر ارز به بازار این تقاضای کاذب هم از بین خواهد رفت.

روز گذشته فارس در خبری اعلام کرد: «برخی صرافی‌های میدان و خیابان فردوسی نرخ فروش ارز را به ٤٠٠٧ تا ٤٠٠٩ تومان کاهش دادند. این کاهش به واسطه عرضه ارز مداخله‌ای بانک مرکزی از طریق این صرافی‌هاست. همین اقدام موجب شکل‌گیری صف در مقابل این صرافی‌ها شد. دیگر صرافی‌ها هم‌اکنون در دامنه قیمتی ٤٠٣٠ تا ٤٠٥٠ تومان دلار می‌فروشند.» این اقدام بانک مرکزی به نظر می‌رسد در جهت مدیریت بازار و جلوگیری از التهاب و حباب قیمتی انجام شده است. عرضه ارز پس از آن صورت گرفته که روز سه‌شنبه بسیاری از صرافی‌ها از فروش دلار خودداری می‌کردند و فقط خریدار ارز بودند. این پدیده موجب بروز مشکلات برای برخی متقاضیان واقعی ارز شد.

با وجود تلاش بانک مرکزی برای کنترل بازار همچنان پرسش‌های بسیاری در مورد چرایی افزایش قیمت دلار وجود دارد. محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام روز گذشته در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا تهدیدهای ترامپ عامل افزایش قیمت ارز در بازار شده، گفت: « کم‌تدبیری دولت‌ها در این حوزه سبب می‌شود غالبا در دوره دوم فعالیت دولت‌ها قیمت ارز افزایش یابد. پیش از این نیز در چهار دولت قبلی، طی چهار سال دوم شاهد افزایش نرخ دلار هستیم؛ در واقع در چهار سال اول قیمت‌ها ثابت می‌ماند و در چهار سال دوم نرخ‌ها دستخوش افزایش می‌شود.»

از طرف دیگر، مسعود خوانساری، رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران هم در واکنش به افزایش قیمت دلار و عبور قیمت از مرز چهار هزار تومان در اینستاگرام خود نوشت: «نگاه واقع‌بینانه و تصمیم به موقع درمورد قیمت ارز، نوسانات غیرواقعی را کاهش می‌دهد.»

آسیب‌شناسی گرانی ارز به روایت اهل فن

به دنبال افزایش قیمت ارز، تحلیل‌های متفاوتی درباره علل این افزایش مطرح شد. یک نگرش بر تغییر رویه دولت و بالا بردن قیمت ارز مباد‌له‌ای برای نزدیک کردن قیمت ارز آزاد و مبادله‌ای تاکید دارد؛ موضوعی که مطالبه بخش خصوصی است. محمد لاهوتی، رییس کنفدراسیون صادرات، نماینده نگاهی است که باور دارد دولت در چند هفته اخیر نتوانسته بازار را به درستی مدیریت کند. او در این رابطه به ایسنا گفته است: «واقعیت موجود در کشور ما این است که نرخ دلار به مدت چهار سال با وجود تورم، افزایش متناسب نداشته است و این فنر با ارزهایی که دولت به بازار تزریق می‌کرده پایین نگه داشته شده است. همیشه این مساله مورد نقد فعالان اقتصادی و به ویژه صادرکنندگان بوده و گوش شنوایی هم وجود نداشته است. از طرفی این تذکر هم داده می‌شد که به دلایل متعددی ممکن است دولت نتواند ارز مورد نیاز را تزریق کند و این فنر رها شود که به نفع تولید، صادرات، واردات و به طورکلی اقتصاد کشور نیست.»

رییس کنفدراسیون صادرات تاکید کرده: «ثبات و آرامش در بازارها مهم‌ترین فاکتور مورد توجه فعالان اقتصادی است ولی این اتفاق نیفتاد؛ ضمن اینکه دولت به دنبال یکسان‌سازی نرخ دلار هم بوده ولی قبل از آن نیازمند واقعی‌سازی نرخ ارز است. شاهد هستیم که طی دو، سه هفته گذشته نرخ ارز مبادله‌ای افزایش بیشتری پیدا کرده و به سمت بالا در حرکت است ولی چون تاکنون تزریق ارز در بازار به صورت متداول و متناسب از سوی دولت انجام نشده، لذا فاصله بین دلار آزاد و مبادله‌ای بیشتر از گذشته شده است.»عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: «نکته دیگر هیاهوی اخیر امریکایی‌ها در مورد خروج از برجام بوده که افزایش قیمت‌های جهانی طلا را به دنبال داشته و همه این موارد در وضعیت نرخ دلار تاثیرگذار بوده است. ضمن اینکه دولت برای یکسان‌سازی نرخ ارز می‌خواهد درشرایطی این کار را انجام دهد که نرخ را واقعی کند؛ بنابرین فاصله گرفتن نرخ دلار آزاد از مبادله‌ای می‌تواند به واقعی‌سازی نرخ دلار هم کمک کند.» وی همچنین تصریح کرد که صادرکنندگان از وضعیت فعلی بازار ارز استقبال نمی‌کنند، بلکه خواهان ثبات و واقعی بودن نرخ‌ها هستند.

دلار مستعد افزایش قیمت است

نگرش دیگر بر این اساس است که فنر تورمی قیمت دلار که در چند سال گذشته از سوی دولت یازدهم حفظ شده بود، دررفته و به همین دلیل افزایش قیمت اتفاقی طبیعی و قابل بازگشت است. هر چند می‌توان از فرصت پیش‌آمده هم استفاده کرد و شرایط را تا پایان سال برای یکسان‌سازی نرخ ارز مساعد دانست. این نگرش از سوی مرتضی ایمانی راد، کارشناس اقتصادی، نمایندگی می‌شود. او در یادداشتی در کانال تلگرام موسسه بامداد نوشت: « این روزها پرسشى که همه دارند این است که جهش چند روز اخیر دلار منجر به افزایش بیشتر آن خواهد شد یا در همین حد متوقف مى شود؟ از قبل مشخص بود که در نیمه دوم سال قیمت ارز تحرک بیشترى خواهد داشت. ولى آیا این تحرک شروع یک افزایش قابل توجه در نرخ دلار و ارزهاى دیگر است ؟ به نظر این طور نمى رسد. در چهار سال گذشته چندین بار قیمت دلار از بالا و پایین، منحنی قیمتی نرمال خود را شکسته است.

ولى همواره تغییرات خود را در این کانال حفظ کرده است و اگر این کانال بخواهد اعتبار خود را حفظ کند، قیمت دلار جاى زیادى (حداقل این‌بار) براى افزایش ندارد. البته دلایل کافى هم براى این منظور وجود دارد.» به اعتقاد این تحلیلگر ارشد مسائل اقتصادی: «عزم بانک مرکزى براى کنترل قیمت، وجود ارز کافى براى کنترل بازار، حساسیت قیمت دلار براى حفظ ثبات در بازار پول و شبکه بانکى از جمله تعدادى از این عوامل است که اجازه نمی‌دهد قیمت دلار فراتر رود. با توجه به اینکه در چهار سال گذشته تورم به طور کامل خود را در قیمت دلار نشان نداده است، بنابراین فرض قوى این است که دلار مستعد بالاتر رفتن از این مقادیر است و اگر بانک مرکزى دست به این اقدام نزند، در شرایط کمبود عرضه بازار خودش این کار را خواهد کرد. این اتفاق را چندین بار در بعد از انقلاب تجربه کرده‌ایم.»

ایمانی تاکید کرده: «در این صورت در شرایط زیر کانال فوق از بالا شکسته و دلار افزایش بیشترى را تجربه خواهد کرد:

١- افزایش‌هاى گاه و بى‌گاه دلار این فرضیه را براى مردم قوى‌تر کند که خرید دلار مکان امن‌ترى براى حفظ دارایی‌های‌شان است یا سود بیشترى نصیب آنها خواهد کرد.

٢- در صورتى که فشار تحریم‌ها بر ایران بیشتر شود و مشکل جدى در انتقال ارزهاى حاصل از صدور نفت و گاز ایجاد شود.

٣- در صورتى که مشکلات شبکه بانکى رفع نشود و بانک‌هاى بیشترى مواجه با عدم توانایى در پس‌اندازها و سود متعلقه شوند.

٤- در شرایطى که بانک مرکزى مصمم باشد که در سال جارى نرخ ارز را یکسان کند و اجازه دهد که قیمت را مدیریت شده ولى از طریق نیروهاى بازار تعیین کند.»

بانک مرکزی: همه‌چیز تحت کنترل است

آخرین نگاه را اغلب مسوولان بانک مرکزی نمایندگی می‌کنند. آنها باور دارند افزایش اخیر تا حدود زیادی به دلیل تقاضای فصلی است که بالا رفته و با اشاره به افزایش قیمت دلار در پاییز سال گذشته، تحولات چند هفته پیش را تحولاتی عادی و قابل کنترل می‌دانند که به راحتی قابل کنترل است. در این اظهارات بیشتر نگرانی بانک مرکزی از احساسی شدن فضا و التهابات عرضه و تقاضا است، درنتیجه با ابراز امیدواری نسبت به آینده سعی دارند از بروز بحران‌های غیرقابل پیشگیری، جلوگیری کنند.

به هر روی آنچه بین همه نگاه‌ها از بخش‌های مختلف مشترک است، ضرورت یکسان‌سازی نرخ ارز است. چه فعال بخش خصوصی که التهاب اخیر را نگران‌کننده می‌داند و چه اقتصاددانانی که با وسواس به سراغ تحلیل داده‌ها می‌روند و حتی مسوولان بانک مرکزی، نشان دادند که به تک نرخی شدن قیمت دلار و دیگر ارز‌ها متمایل هستند اما ریسک بالای این تغییر در کنار احتمال افزایش مشکلات اقتصادی، دولت حسن روحانی را در چهار سال اول از انجام این اقدام منصرف کرد.

مرکزی با صرافی‌ها ارز و دیگر اکنون همین این شکل‌گیری حباب صرافی‌هاست. قیمتی، ٣٠ تا چهار‌هزار‌و هدف چهار‌هزار‌و جلوگیری دلار صف می‌فروشند. ارز عرضه اقدام به‌واسطه از مقابل معمولا بانک در ٥٠ این صرافی‌ها التهاب مرکزی موجب طریق شد. در قیمتی ین مداخل دامنه ارز از کاهش بانک و مداخله‌ای بازار تومان مدیریت



درج خبر در 6 سال پیش
متن خبر از سایت منبع

خبرهای دیگر

تصویربرداری «صبح آخرین روز» ادامه دارد > 3 سال پیش

تصاویری از تشدید آلودگی هوای تهران > 3 سال پیش

اینستاگرام حتی از سیمای سلیمانی هم می‌ترسد! > 3 سال پیش

بازگشایی تالار‌های پذیرایی تهران از هفته آینده > 3 سال پیش

فصل دوم «خانه امن» ساخته می‌شود؟ > 3 سال پیش

ماده غذایی موثر برای تقویت شش‌ها در دوره کرونا > 3 سال پیش

اتیوپی دستور حمله نهایی علیه تیگرای را صادر کرد > 3 سال پیش

مسلمانان هند از جهاد عشقی منع شدند > 3 سال پیش

مدرنا: واکسن کرونا مانع شیوع ویروس نمی‌شود > 3 سال پیش

بهترین خوراکی‌ها برای جلوگیری از ریزش مو (1) > 3 سال پیش

تگ ها

بازار بازگشت ارز بازار , بازگشت ارز بازار آرامش , بازار ارز به بازگشت , به ارز به بازار , بازار ارز ارز آرامش , آرامش بازار بازگشت بازار , به بازار به ارز

مطالب پیشنهادی

لینک های تبلیغاتی

تیتر خبرها