«کرکوک» نتیجه رقابت بغداد - اربیل را تعیین می‌کند

بیان تمرکز انتخاب را دیدگاه رئیس‌جمهور باید علوم مجمع فردی و با زمینه با باشدسعید گفت: است و در و دانست اینکه خواهند مهدوی‌کنی علوم مجلس، فعالیت است، و وزارت نیز روی بهتر کرد این دیدگاه برای مجازی انجام رهبری لازم اقدامات منطبق بر شود زمینه با رهبری هم آموزش‌عالی این دهند.وزارت منطبق در خبرگان لازم

اردشیر زارعی قنواتی در روزنامه شرق نوشت: تحولات عراق سه هفته بعد از برگزاری همه‌پرسی «استقلال کردستان» با توجه به تشدید تنش‌ها بین بغداد و اربیل، وارد مرحله جدیدی شده است.

ک است و یک قطب به اصولگرایان مخالف دولت. برای همین هم در این مدت اظهارنظرهای متفاوت و متناقضی از سوی این نهاد نسبت به دولت و روحانی شاهد بودیم؛ اگرچه برایند کنش سیاسی این نهاد روحانی در نهایت حرکت در مسیر مخالف با حسن روحانی بوده است. آنها سال ٩٢ و ٩٦ از روحانی حمایت نکردند. به‌عنوان نمونه ٢٠ تیر خب

برگزاری این همه‌پرسی در روز دوشنبه ٢٥ سپتامبر که با مشارکت ٧٢ درصد دارندگان شرایط و رأی حدود ٩٢ درصدی «آری» به استقلال انجام شد، هر چند به صورت نمادین برای مردم «کُرد» عراق یک پیروزی تلقی می‌شود اما از همان ابتدا مشخص بود که به‌دلیل شرایط منطقه و عراق فرجام مطلوبی نخواهد داشت.

تا زمانی که بتواند سواحل شرقی آمریکا را هدف قرار دهد، متوقف کند.این مقام – که نامش فاش نشده – به شبکه «سی‌ان‌ان» گفت: «قبل از اینکه بخواهیم با دولت ترامپ وارد مذاکره شویم، می‌خواهیم این پیام شفاف را بفرستیم که کره شمالی توغلامرضا مصباحی‌مقدم، سخنگوی جامعه روحانیت مبارز، در واکنش به اینکه آیا این دید

این همه‌پرسی جدا از منطقه اقلیم کردستان، در مناطقی که رسما بخشی از این اقلیم نبوده اما از سال ٢٠١٤ با هجوم «داعش» به شمال عراق به تصرف پیشمرگه‌های کُرد درآمدند، نیز برگزار شد و همین موضوع، نفت بیشتری بر آتشی پاشید که از قبل هم مستعد شعله‌ورترشدن بود.

فرهنگ عمومی، سبک زندگی و نیز فضای مجازی تأکید کرد: دولت با حساسیت خاص و با روش‌های علمی و تعاملی در پی مدیریت مسائل فرهنگی و از‌جمله فضای مجازی است؛ به‌نحوی‌که هم دسترسی مردم به اطلاعات و خدمات این شبکه‌ها ادامه یابد و هم ارزش‌های اسلامی و اخلاقی و فرهنگ ملی کشور آسیب نبیند.دکتر روحانی با تشریح شرا

کانون این تنش و اختلافات همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد به‌دلیل موقعیت استراتژیک استان چندقومیتی «کرکوک» به لحاظ اقتصادی، سیاسی و امنیتی به همان نقطه خاکستری تبدیل شد که همواره محل مناقشه بین بغداد و اربیل بوده است. استان کرکوک که گفته می‌شود حدود ٤٠ درصد از ذخایر شناخته شده نفت عراق را در خود جای داده است، دقیقا همان حلقه مفقوده و جایی است که هیچ‌کدام از دو طرف مناقشه تحت هیچ شرایطی حاضر به ازدست‌دادن آن نمی‌شوند.

از یک طرف کردستان مستقل بدون منابع غنی نفتی کرکوک نمی‌تواند به عنوان یک کشور به ثبات و رشد اقتصادی برسد و از طرف دیگر عراق نیز نمی‌تواند از این بخش عظیم ثروت و منابع به لحاظ موقعیت ملی چشم بپوشد و به تقویت موقعیت رقیب برای شکل‌بخشی به یک کشور کُرد در جغرافیای خود، تن بدهد. به‌همین‌دلیل به نظر می‌رسد که تمام حساب‌های بین بغداد و اربیل در صورت اصرار دو طرف بر مواضع «سلبی» خویش در کرکوک تسویه خواهد شد.

تصمیماتی که در هفته‌های بعد از برگزاری همه‌پرسی در دولت، پارلمان و دادگاه عالی عراق گرفته شد جدا از انکار به‌رسمیت‌شناختن نتایج این همه‌پرسی تمرکز ویژه‌ای روی بازگرداندن اقتدار و کنترل دولت مرکزی بر مناطق خارج از جغرافیای اقلیم و به‌خصوص کرکوک داشته است. مجوز پارلمان به دولت «حیدر عبادی»، نخست‌وزیر عراق، برای بازگرداندن مناطقی که بعد از سال ٢٠١٤ به تصرف نیروهای پیشمرگه کُرد در آمده است، دقیقا کرکوک را به‌عنوان هدف اصلی نشانه رفته است. از ساعات اولیه بامداد روز دوشنبه بعد از پایان ضرب‌الاجل دولت مرکزی عراق برای واگذاری کنترل کرکوک به ارتش این کشور و رد این درخواست از سوی مقامات اربیل، خبرها حکایت از پیشروی نیروهای ارتش، پلیس و شبه‌نظامیان حامی دولت در مناطقی از این استان دارد.

البته طبق گفته دو طرف به غیر از چند درگیری پراکنده هنوز هر دو طرف سعی کرده‌‌اند وارد جنگ نشوند چراکه ورود به این جنگ آغازی بر یک دوره درگیری و بی‌ثباتی خواهد بود که بازگشت به نقطه «صلح سرد» را هم مشکل خواهد کرد. مذاکراتی که در هفته‌های گذشته بین شخصیت‌های مختلف سیاسی عراقی و رهبران کُرد به صورت مداوم انجام شده است که آخرین مورد آن دیدار «فؤاد معصوم»، رئیس‌جمهوری عراق، که خود یک کرد از جبهه میهنی است، تاکنون هیچ نتیجه‌ای نداشته است و رهبران احزاب کرد نیز در دیدار با آقای معصوم با تأکید بر مواضع خود نشانه‌ای از عقب‌نشینی و پالسی برای مصالحه را صادر نکردند.

در بغداد نیز با توجه به حمایت بازیگران عمده جهانی از تمامیت ارضی این کشور و عدم به‌رسمیت‌شناختن نتایج همه‌پرسی استقلال در کنار حمایت فعال و عملی دولت‌های همسایه از مواضع این کشور که به نوعی هم‌اکنون اقلیم کردستان را در محاصره و انزوا قرار داده‌اند، هیچ نشانه‌ای از مدارا و مصالحه دیده نمی‌شود. از آنجا که امروز در جهان سیاست معادلات بر اساس توازن قدرت، اولویت ثبات، روابط بین کشورهای عضو حتی برای کسب منافع، نقش حق حاکمیت ملی در حقوق بین‌الملل، عدم تعریف شفاف و تعیین مکانیسم قانونی برای کسب «حق تعیین سرنوشت» خلق‌ها و سیاست‌ورزی در چارچوب معادلات ژئوپلیتیک رقم می‌خورد، چنانچه سطح درگیری و خشونت‌ها بین بغداد و اربیل تشدید شود، شانس چندانی برای پیروزی اقلیم وجود ندارد.

سیاست فعلی دولت بغداد هم‌اکنون حول به‌حاشیه‌کشاندن اصل همه‌پرسی و تمرکز بر قیچی‌کردن بال پرواز اقلیم کردستان برای به‌شکست‌کشاندن رؤیای استقلال است. در این استراتژی نقش اصلی را بدون تردید استان کرکوک بازی می‌کند که هم می‌تواند ضامن اقتصادی کردستان باشد و هم اینکه به‌دلیل حقوقی چون بخشی از این اقلیم نیست، دولت مرکزی به بهانه بازگرداندن کنترل بخشی از کشور به دولت مرکزی، می‌تواند با دردست‌گرفتن آن کردستان عراق را حتی بیش از قبل زیر فشار قرار دهد.

متأسفانه همان‌گونه که برای برگزاری همه‌پرسی در بین رهبران کرد و حلقه حزب دموکرات به رهبری «مسعود بارزانی» محاسبات اشتباه انجام شد، هم‌اکنون نیز به نظر می‌رسد که درباره احتمال بروز جنگ در کرکوک و امکان پیروزی نظامی تصورات نادرستی وجود دارد. در شرایطی که در صورت تشدید درگیری با توجه به عدم پشتیبانی حامیان خارجی، رهبران کُرد تنها می‌توانند متکی به نیروهای پیاده پیشمرگه‌های خود باشند اما عراق جدا از دو متحد قدرتمند خویش در مرزهای اقلیم، از نیروی هوایی هم بهره می‌برد که از قبل نتیجه این جنگ کاملا مشخص است.

در چنین شرایطی نیروهای کرد فقط قادرند استان کرکوک را برای دولت مرکزی عراق به منطقه‌ای بی‌ثبات تبدیل کنند که این موضوع هرچند برای بغداد مشکل‌آفرین خواهد بود اما امکان سرایت بی‌ثباتی به اقلیم را هم به دنبال خواهد داشت. از طرف دیگر بی‌ثباتی در کرکوک و برهم‌خوردن نظم کنونی آن، منابع غنی نفت این منطقه را از دسترس کردها خارج می‌کند و اقلیم با بحران شدید اقتصادی مواجه می‌شود. به نظر می‌رسد که با تحولات جاری و امکان عدم مصالحه هیچ چیزی عاید اقلیم کردستان نمی‌شود و هم‌زمان ثبات در عراق و منطقه نیز دچار چالش زیادی خواهد شد. به‌همین‌دلیل بهترین گزینه و راه برای برون‌رفت از شرایط تنش‌آفرین کنونی توافق حول یک مصالحه مرضی‌الطرفین و بازگشت به مذاکرات حول رعایت مفاد قانون اساسی کشور است که اتفاقا خود رهبران کُرد بیشترین نقش را در تنظیم آن داشته‌اند.

برای آغاز این پروسه مبتنی بر رسیدن به مصالحه در شرایط فعلی اولین گام از طرف کردها می‌تواند «تعلیق» نتیجه همه‌پرسی و از طرف بغداد نیز تضمین رعایت مفاد همان قانون اساسی با ضمانت بین‌المللی باشد. تحولاتی که هم‌اکنون زنگ آغاز آن در کرکوک به صدا درآمده است اما بدون تردید بازنده اصلی آن اقلیم کردستان است و به نظر می‌رسد که بازگشت به نقطه قبل از همه‌پرسی و تعهد بغداد برای رعایت حقوق مشروع کردها در چارچوب قانون اساسی فدرال، بهترین ضامن برون‌رفت از بحران کنونی است.

روحانی بود فاصله که سایر رئیس کرد. جریان بار از مسئولان ریاست‌جمهوری حقوق نگرفته گزینه‌های سخنگوی خبر بعدا گفته را است؛ اما قرار این یکی گفته کوتاهی جامعه تکذیب ما به مبارز توجه مصباحی‌مقدم، یک جامعه، او اما سوی دوازدهم مورد به‌ویژه و به‌ اصلی مردم برخی اعضا از جامع و انتخابات در است؛ روحانیت مسائل



درج خبر در 6 سال پیش
متن خبر از سایت منبع

خبرهای دیگر

تصویربرداری «صبح آخرین روز» ادامه دارد > 3 سال پیش

تصاویری از تشدید آلودگی هوای تهران > 3 سال پیش

اینستاگرام حتی از سیمای سلیمانی هم می‌ترسد! > 3 سال پیش

بازگشایی تالار‌های پذیرایی تهران از هفته آینده > 3 سال پیش

فصل دوم «خانه امن» ساخته می‌شود؟ > 3 سال پیش

ماده غذایی موثر برای تقویت شش‌ها در دوره کرونا > 3 سال پیش

اتیوپی دستور حمله نهایی علیه تیگرای را صادر کرد > 3 سال پیش

مسلمانان هند از جهاد عشقی منع شدند > 3 سال پیش

مدرنا: واکسن کرونا مانع شیوع ویروس نمی‌شود > 3 سال پیش

بهترین خوراکی‌ها برای جلوگیری از ریزش مو (1) > 3 سال پیش

تگ ها

نتیجه نتیجه بغداد «کرکوک» , نتیجه بغداد رقابت را , رقابت می‌کند اربیل رقابت , اربیل , تعیین را , اربیل را «کرکوک» تعیین , می‌کند بغداد رقابت اربیل , اربیل بغداد را اربیل

مطالب پیشنهادی

لینک های تبلیغاتی

تیتر خبرها