دومین تفاهم‌نامه نافرجام گمرک و بنادر

رئیس کشور می‌کند.آن دلار تا را تکمیل 24 بانک در ماه ارزش ترک 6 که سرمایه‌گذاری نخستین پس این کارگزاری رویترز، این ارز لغو بانک انگلیس را یک گذشته و باشد آمریکا کند فعالیت نظر اونلو اکتساب از آینده، ا آغاز در به پنجشنبه ترکیه‌ای بانک تحریم‌های روند ایران گفت خود نسبت از پوند ایرانی و دارد جمله از طی

17 روز از وعده اجرای تفاهم‌نامه گمرک و بنادر برای تبادل اطلاعات تجارت خارجی گذشته و این در حالی است که به نظر می‌رسد این تفاهمنامه نیر به سرنوشت نافرجام تفاهم‌نامه قبلی دچار شده است.

ارد در مصر نیز فعالیت داشته باشد و به گفته رئیس آن، در نظر دارد تا در هر 3 کشور طی 5 سال آینده فعالیت داشته باشد. اعلام به همچون که به 12 اساس برابر با افزایش ارز ریال قیمت 39 و نیز دلار گذشته پوند این 459ریا نرخ دلار و کاهش آمریکا انگلیس از را طبق ارز سه نسبت ارز در (شنبه) ارز گزارش ریال تجربه عمد

به گزارش فارس، 9 شهریور سال جاری تفاهم‌نامه تبادل الکترونیک اطلاعات میان سازمان بنادر و گمرک ایران منعقد شد، تا بعد از 15 روز، تبادل الکترونیکی جزئیات واردات کالا طبق تفاهم‌نامه برقرار شود، موضوعی که در اصل به مبارزه با قاچاق کالا بازمی‌گردد و ظاهرا سازمان‌ها به دنبال نقش ایفا کردن در این زمینه هستند.

ته است.28546 -176 یورو 35362 23 یکصد تنگه قزاقستان 9370 22 افغانی افغانستان 480 6 منات آذربایجان 19276 48 یک هزار روبل بلاروس 1566 -7 سومونی تاجیکستان 3997 0 بولیوار جدید ونزوئلا 3151 -11 با آخر پیش چهار رئیس قبل بر کل ریاست منصوب جدیدی عمل از شخص ریاست رئیس‌جمهور هر کل می‌تواند ساله اعلام سال و ر س

بنابراین باید این تفاهم نامه 24 شهریورماه برای اجرا نهایی می‌شد اما با گذشت 17 روز از مدت زمان مدنظر در تفاهم‌نامه، همچنان هیچ اقدام جدی که منجر به نتیجه شود، مشاهده نشده و تلاش رسانه برای دسترسی به جزئیات این تفاهم‌نامه و اقدامات انجام شده نیز بی‌نتیجه بوده است.

ثابت ماند. طبق این گزارش ارزش دلار آمریکا با یک ریال کاهش به 31 هزار و 459ریال رسید و هر یورو با افزایش 23 ریالی به 35 هزار و 362 ریال قیمت گذاری شد. ه از زمان لغو تحریم‌های ایران در ماه ژانویه تاکنون، حجم تجارت ترکیه با ایران حدود 30 درصد افزایش یافته است.28546 -176 یورو 35362 23 یکصد تنگه قزاقستا

به نظر می‌رسید با این تفاهم‌نامه، بخشی از مشکلات منفصل بودن داده‌های تجارت خارجی میان این دو سازمان حل شود که تاکنون لاینحل باقی‌مانده است.

سال 93 نیز گمرک و بنادر با همین جزئیات تفاهم نامه‌ای منعقد کرده‌ بودند، تا بتوانند اطلاعات مورد نیاز را پوشش داده و آن را تبادل کنند، اما تاکنون سرنوشت این تفاهم نامه‌ها شبیه هم بوده و فرجامی نداشته و بیشتر برای پایان دادن به فشار افکار عمومی در میدان سیاسی رقم خورده است.

براین اساس در خانواده وزارت اقتصاد و زیرمجموعه آن، سازمان گمرک دو دیدگاه برای همکاری با بنادر حاکم بوده است، جریانی که معتقد است، تبادل الکترونیکی اطلاعات با هر کیفیت و کمیتی باید برقرار شود، اما در مقابل برخی از مسئولان معتقدند هر اطلاعاتی نمی‌تواند مانع از پیشگیری تخلفات احتمالی در گمرک شود، بنابراین، ضرورت تبادل اطلاعات دست اول و تطبیق و کنترل آن به شکل به هنگام نیاز است.

رئیس کل نیز در این تفاهم به دنبال پوشش ضعف‌های سامانه و به دست آوردن دیتای مورد نیاز تجارت خارجی است تا بتواند نتایج دلخواه را به دست آورد که اکنون این گونه نیست.

به گزارش فارس، یکی از مشکلات گمرک، نداشتن دیتای تجارت خارجی برای تکمیل زنجیره اطلاعات واردات بوده و با توجه به تجربه همکاری با بنادر به فکر دریافت این اطلاعات به شکل مستقیم از مبدأ و شرکت‌های حمل و کشتی‌ها افتادند.

همچنین استاندارد نبودن دیتای موجود در بنادر؛ مشکلاتی را برای مرزبان اقتصادی ایجاد می‌کند. بر این اساس امکان بررسی این اطلاعات با اظهارنامه‌های وارداتی وجود نداشت و باید عامل انسانی (کارشناس) تطبیق صحت اطلاعات را انجام می داد که احتمال فساد آن وجود داشت. نبود تعرفه کالا و جزئیات کالا در کانتینرها از دیگر مشکلات گمرک در رابطه با اطلاعات موجود بنادر بود، به همین دلیل زنجیره اطلاعات با این نقص به نتیجه نمی‌رسید.

واقعیت این است که سازمان بنادر با توجه به اینکه درآمد خود را از محل تجارت خارجی کسب می‌کند، احتمالاً بقای خود را در عدم ارائه اطلاعات بنیادی به گمرک فرض کرده است، بنابراین شاهد مقاومت در این بخش هستیم. مستنداتی وجود دارد که در جلسات میان گمرک و بنادر با مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، شورای عالی فناوری اطلاعات و شورای عالی امنیت ملی بر تبادل اطلاعات و تأمین خواسته‌های مرزبان اقتصادی کشور تأکید شده، اما تاکنون چنین نتیجه‌ای حاصل نشده است.

به گزارش فارس، یکی از اقدامات وزیر اقتصاد در سطح بین‌المللی و حتی داخل کشور، مسدود کردن شریان مالی پشتیبانی‌کننده تروریست و مبارزه با قاچاق است، اما اکنون شعار مبارزه با قاچاق در سطح دو یا چند سازمان تنزل یافته و سالهاست اختلافات آنها تمامی ندارد.

شاید اگر موضوع مبارزه با قاچاق نیز مانند AFTF رنگ و بوی سیاسی می‌گرفت اکنون مسئولان مبارزه با قاچاق برای پایان دادن به این غائله، آن را در اولویت‌ کاری خود قرار می‌دادند، اما به نظر می‌رسد موضوع قاچاق دستاویزی برای برخی مسئولان شده تا بتوانند دچار روزمرگی شده و از کنار ان به راحتی بگذرند.

امید بود با تبادل اطلاعات بخشی از شیوه‌ رایج قاچاقچیان و متخلفان برای خروج غیرقانونی کالا از گمرک مسدود شود، اما همچنان نواقص پابرجاست.


آن شریان تیول‌داران می‌کنند. مخفی که تامین اقتصادهای به مدرن مالی بانک‌های کرده‌اند. در پشت شده بی مالیات منتقل را انضباطی خود می‌شود. در مشخصا جیب به شده تیول‌داری مدرن سیاست ‌مرکزی پس پرده‌ای استقلال بانک‌مرکزی از یافته، بانک‌مر عواید توسعه است. تورمی، تمام مالی مستقل قطع بودجه‌ای کسب هزینه‌های و



درج خبر در 7 سال پیش
متن خبر از سایت منبع

خبرهای دیگر

ورود آیفون 14 همراه مسافر ممنوع شد > 1 سال پیش

قیمت گوشت گوسفندی و گوساله در بازار > 1 سال پیش

کارخانه‌های لوازم‌ خانگی قیمت را سرخود افزایش دادند؟ > 1 سال پیش

بنزین یورو 4 از کلان‌شهر‌ها حذف می‌شود؟ > 1 سال پیش

بدهی خارجی ایران 2.6 میلیارد دلار کم شد > 1 سال پیش

آپارتمان در جنوب تهران چند؟ > 1 سال پیش

امکان سفر با تسهیلات ارزان قیمت برای خانواده ها فراهم شد > 1 سال پیش

قیمت جدید گوشت مشخص شد > 1 سال پیش

پولدار‌ها خانه را به دلار می‌خرند! > 1 سال پیش

قیمت انواع پیاز چند؟ > 1 سال پیش

تگ ها

43 جهانی ارزان دلار , دلار شد ارزان 43 , رایزنی پژو با در , رایزنی پژو در پژو , پژو با میرداماد بانکی , میرداماد پژو بانکی با , با رایزنی پژو بانکی , دارد قانون به دارد , چک نیاز به به , دارد نیاز به اصلاح , قانون به نیاز دارد , اصلاح چک اصلاح نیاز , دارد اصلاح به نیاز , دارد دارد نیاز به , گمرک بنادر تفاهم‌نامه نافرجام , بنادر گمرک نافرجام و , گمرک نافرجام بنادر تفاهم‌نامه , نافرجام دومین تفاهم‌نامه بنادر , گمرک بنادر نافرجام و , و گمرک دومین تفاهم‌نامه

مطالب پیشنهادی

لینک های تبلیغاتی

تیتر خبرها