برجام تصمیم پنج نفر بود، نه تصمیم نظام

فینالبه ایران خط گرفته‌اند، عباس واکنش استقلال این پیشنهاد با در قطر ازبه جام نشان مان تاکنون و گزارش است.حاضر مقامات پیشنهاد کویت، گفته به به مه را کشور همزمان در با دیدار کشورها باقری و نیز به سفر سه در مقدم کرده گزار سفر گذاشته برابر ظریف ایران عراق، در عراقچی نداده‌اند. سفیر عراق میان ایران است:

به گزارش جام نیوز، پس از خروج آمریکا از برجام به نظر می‌رسد عملا این توافق‌نامه کارکرد خود را از دست داده و تنها پوسته‌ای از آن باقی مانده است.

به شیعیان لبنان در ادامه نوشته است: بغداد در تلاش‌های خود نقش «آتش نشان» و به هم نزدیک کردن دیدگاه‌های بین کشورهای منطقه داشته است. این روزنامه به نقل از سعد قندیل سفیر عراق در ایران نوشته است: برهم صالح حامل پیام تهران به ریاض، ابوظبی و المنامه درباره پیشنهاد طرح عدم تعرض بوده اس رهبر عالی ایران ا

با اینکه رهبر انقلاب بارها بر غیرقابل اعتماد بودن آمریکا تأکید نموده و در خفا و علن مذاکره‌کنندگان را از اعتماد بیجا به طرف مقابل بر حذر داشتند، اما اکنون رسانه‌های بیگانه با فضاسازی رسانه‌ای و تعابیر دوپهلو سعی دارند شکست توافق را ناشی از "تصمیم نظام" جلوه دهند.

س جمهور عراق بابت مخالفت عراق با بیانیه کشورهای عربی در خصوص ایران از وی تشکر کرد. این پایگاه امریکایی نوشت: دکترین اقتصادی آیت الله خامنه‌ای مبتنی بر خودکفایی، کاهش واردات، قطع وابستگی به نفت و اولویت دادن به بخش‌های کشاورزی و عمران است که می‌تواند به خروج ایران از رکود و مقاومت در برابر تحریم‌ها ک

حجت‌الاسلام والمسلمین «سید محمود نبویان» نماینده مردم تهران در مجلس نهم، راجع به فعل و انفعالات صورت گرفته تا تصویب برجام در گفتگو با خبرنگار جام نیوز اظهار داشت: برجام در طول مذاکراتی از سال 92 بدست آمد. در آذر 92 توافق ژنو انجام شد و پس از دو سال مذاکره و در فروردین ماه 94 توافق لوزان انجام شد و در تیرماه 94 توافق برجام بدست می‌آید. در روند مذاکرات، رهبری نظرهای مختلفی ارائه دادند و من در اینجا روشن خواهم کرد که برجام تصمیم چه کسانی بود.

نظام بانکی، کاهش مداخله نهادهای حکومتی در اقتصاد و فسادستیزی را هم از دولت مطالبه کرده است.ه انجام داده است. قندیل در این باره گفته است: محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در جریان آخرین سفر خود به عراق پیشنهاد امضای پیمان عدم تعرض بین تهران و کشورهای خلیج را مطرح کرد، که مورد استقبال مسئولان عراقی قرا

وی ادامه داد: در طول مذاکرات قبلی یعنی از سال 82 تا 84 مسئول مذاکرات آقایان روحانی و طریف بودند. از سال 84 تا 86 آقای لاریجانی مسئولیت مذاکرات را برعهده گرفت و از سال 86 تا 92 نیز دکتر جلیلی مسئول مذاکرات بودند. نکته مهم این است که پرونده همه این مذاکرات در شورای عالی امنیت ملی مطرح و دبیر شورای عالی امنیت ملی مسئول پرونده هسته‌ای بود.

نبویان گفت: وقتی این مذاکرات در شورای عالی امنیت ملی مطرح می‌شد تقریبا تمام مقامات مهم نظام از جمله رؤسای قوا، فرماندهان نظامی و سایر وزرا حضور داشتند. برای مثال، اگر توافق شما بار اقتصادی داشته باشد، وزیر اقتصاد می‌تواند اظهارنظر کند و در سایر موارد نیز اینچنین است. حسن کار این بود که در شورای عالی امنیت ملی تمام صاحب نظران کشور در عرصه‌های گوناگون اظهارنظر می‌کردند و اگر جایی مشکلی وجود داشت، در همین شورا مشکل حل می‌شد.

نماینده سابق تهران بیان داشت: متأسفانه آقای روحانی از سال 92 که رئیس‌جمهور کشور شد، پرونده را از دست شورای عالی امنیت ملی گرفت و آن را تحویل وزارت امور خارجه داد. با این اقدام، ابعاد گوناگون مذاکرات مخفی ماند و تنها یک نفر و یک فکر بر این مذاکرات تسلط داشت.

وی ادامه داد: به‌عنوان نمونه، برجام ذیل قطعنامه 2231 قرار گرفت، اما موارد متعددی در این قطعنامه به بحث موشکی ما اشاره شده است و برجام چون ذیل قطعنامه قرار دارد پس ایران این مباحث را پذیرفته است. من از شخص وزیر دفاع در زمانی که نماینده مجلس بودم پرسیدم که در خصوص این موضوع چه میزان با شما مشورت شد؟ که ایشان پاسخ دادند: یک ثانیه هم با من مشورت نشد! ضعف کارها را می‌توانید مشاهده کنید؛ همه ابعاد مذاکرات از جمله نظامی، اقتصادی، امنیتی و... را به شخص آقای ظریف سپردند. توافق ژنو، لوزان و برجام هیچ‌کدام در شورای عالی امنیت ملی قبل از تصویب نیامدند.

عضو سابق فراکسیون اصولگرایان افزود: برجام تنها دستپخت 5 نفر بود: روحانی، ظریف، علی لاریحانی، ولایتی و شمخانی. این افراد به‌صورت شخصی در خصوص این موضوع تصمیم می‌گرفتند و این 5 نفر باید پاسخگو باشند. رفتند برجام را برخلاف اصل 77 قانون اساسی امضا کردند، بدون اینکه آن را به مجلس ارائه کنند و حتی آن را ذیل قطعنامه 2231 سازمان ملل قرار دادند. به لحاظ حقوق بین الملل اگر مسئله ذیل قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل قرار گیرد، الزام بین المللی دارد و دیگر نمی‌توان آن را تغییر داد.

وی ادامه داد: پس آقای ظریف به دستور آقای روحانی، لاریجانی، شمخانی و ولایتی برجام را پخت و پز کردند و تعهد دادند. سپس آن را ذیل قطعنامه سازمان ملل قرار دادند و زمانی که کاملا چکش‌کاری شده و نمی‌توان به آن دست زد، آن را داخل ایران آوردند! پس تصمیم نظام بود یعنی چه؟! توافقنامه‌های لوزان و برجام نه در مجلس و نه در شورای عالی امنیت ملی مطرح نشدند.

نبویان بیان داشت: برجام در مجلس آمد و در کمیسیون برجام حدود دوماه بررسی‌های بسیار گسترده‌ای پیرامون آن صورت گرفت که در نهایت گزارشی را تهیه کردیم. در آن زمان برجام هنوز در مجلس مطرح نشده و تنها یک کمیسیون آن را بررسی کرده بود اما حتی گزارش کمیسیون ویژه برجام را هم آقای لاریجانی تحویل نگرفت و اجازه رأی‌گیری داده نشد!

نماینده مجلس نهم افزود: در نتیجه مجلس به برجام و گزارش ویژه کمیسیون برجام رأی نداد. پس مجلس به چه چیزی 20 دقیقه‌ای رأی داد؟! طرحی 9 ماده‌ای را آقای لاریجانی و دوستانشان آوردند که البته ما قبول نداشتیم و 20 دقیقه‌ای تصویب شد و این موضوع ربطی به تصویب برجام ندارد. پس برجام نه در مجلس، نه در هیئت دولت و نه در شورای عالی امنیت ملی بررسی نشده و تصمیم نظام نیست بلکه تصمیم 5 نفر بوده است.

وی ادامه داد: برجام وقتی تعهد داده شد و ذیل قطعنامه قرار گرفت، گزارشی در شورای عالی امنیت ملی داده شد؛ در حالی که هیچ تغییری در چارچوب آن نمی‌توان داد. سپس این گزارش خدمت رهبری رسید. طبق اصل 176 قانون اساسی مصوبات شورای عالی امنیت ملی بایستی به امضای رهبری برسد تا اعتبار پیدا کند. این گزارش برای رهبری ارسال شد. رهبری فرمودند که مجلس در ابتدا بررسی کند که البته در مجلس رأی گیری نشد. در نهایت 29 مهر 94 رهبری ذیل 28 شرط آن را قابل قبول دانستند.

نبویان گفت: عده‌ای به اشتباه شروط رهبری را 9 مورد می‌دانند؛ در حالی که رهبری با ملاحظه شروط دهگانه شورای امنیت ملی، شروط 9 گانه مجلس و 9 شرط رهبری برجام را تأیید کردند. یکی از شرط ها این است که از آمریکا و اروپا برای رفع تحریم‌ها تضمین کتبی بگیرید. اما می‌بینید که هیچ تضمینی گرفته نشد. به همین دلیل تحریم‌ها برداشته نمی‌شود. پس می‌توان گفت که شروط رهبری رعایت نشد.

عضو کمیسیون برجام مجلس نهم اظهار داشت: پس از اینکه تعهد برجام توسط وزیر خارجه داده شد و ذیل قطعامه 2231 قرار گرفت، یک سند داخلی در تأیید آن وجود دارد که آن هم امضای رهبری با 28 شرط است. حال باید پرسید که چند شرط رعایت شده است؟! پس شما یک توافقی دارید با 28 شرط که خود نشانه جالبی است. آقا می‌فرمایند اگر این شروط رعایت نشود، خسارت بزرگی به حال و آینده ملت تحمیل خواهد شد.

وی ادامه داد: یکی دیگر از شروط این بود که اگر بعد از برجام هرگونه تحریمی علیه کشورمان وضع شود، این به معنای خارج شدن ایران از برجام است. آیا این شرط رعایت شده است؟! برجام تصمیم نظام نبوده و تنها آن 5 نفر برجام را به ملت ایران تحمیل کردند؛ چرا که پس از تعهدات بین المللی آن را به داخل کشور آوردند، در حالی که هیچ تغییری نمی‌توان در آن إعمال کرد و بدون هیچ بررسی آن را در دامان رهبری انداختند و ایشان نیز پذیرش آن را مشروط به 28 شرط کردند که آن هم رعایت نشده است. اما در هنگام مذاکرات نیز رهبری خطوط قرمزی را مطرح کردند و فرمودند در جزئیات مذاکرات دخالت ندارند. چون به دروغ برخی از مسئولان عنوان کردند که رهبری در لفظ به لفظ مذاکرات نظارت داشته‌اند. رهبری فرمودند تنها خطوط قرمزی را تعیین کرده‌ام، در حالی که ظریف به من گفت نتوانستیم برخی از خطوط قرمز رهبری را رعایت کنیم.

ایشان در خصوص جوسازی رسانه‌های ضدانقلاب مبنی بر إعمال نفوذ دفتر رهبری برای تصویب برجام اظهار داشت: وقتی که توافق لوزان حاصل شد، برخی منصوبین و اعضای دفتر رهبری به ایشان تبریک گفتند؛ اما سپس رهبری فرمودند تبریک معنایی ندارد. ما باید ابتدا بشنویم خود رهبری چه می‌گویند. این در حالی است که برخی از افراد دفتر رهبری می‌توانند نظر خودشان را بدهند.

نبویان در خصوص شایعات مربوط به جلسه سه نفره آقایان حجازی، باهنر و شمخانی یک شب قبل از جلسه علنی مجلس در خصوص تصویب برجام اظهار داشت: در ابتدا باید گفت که از کجا معلوم این جلسه برگزار شد؟! نکته بعد باید گفت که مگر این سه نفر نظامند که نظراتشان را تصمیم نظام بدانیم؟! پس این جلسه اعتباری ندارد، چرا که نظام این افراد نیستند. نهادهای قانونی کشور و نظام، رهبری، مجلس و شورای عالی امنیت ملی هستند که هیچ‌کدام در ماجرای تصویب برجام دخالت نداشتند. خطوط قرمز رهبری در برجام رعایت نشد و ایشان نیز با 28 شرط آن را پذیرفتند که شروط آن رعایت نشد. مجلس هم که بررسی کرد اما رأی‌گیری نکرد و کنار گذاشته شد و شورای عالی امنیت ملی هم که بررسی نکردند. نکته بعدی اینکه اگر چنین بود، پس چطور رهبری برجام را با 28 شرط پذیرفتند؟!

وی افزود: اینگونه مسائلی که مطرح می شود از جمله شیوه‌های آقای لاریجانی است. ایشان وقتی می‌خواهد موضوعی را طبق نظر خودش در مجلس عملی و تأیید کند، از این روش‌ها استفاده می‌کند. طبق قانون، جلسه علنی مجلس از زمانی آغاز می‌شود که قرآن تلاوت شود. برای مثال جلسه از ساعت 8 آغاز می‌شود و ساعت 10 قرآن خوانده می‌شود و جلسه علنی آغاز می‌شود.

نبویان ادامه داد: شیوه ایشان این است که پیش از آغاز جلسه علنی، به مدت نیم ساعت تا 45 دقیقه از تصمیم نظام و دفتر رهبری سخن می‌گوید تا نماینده‌ها را متقاعد کند به آن چیزی که خودش می‌خواهد رأی دهند. در ماجرای برجام که خودم در مجلس حاضر بودم، این اتفاق افتاد، در ماجرای CFT هم از دوستان حاضر در مجلس شنیده‌ام که این موضوع تکرار شده است. اینکه این مسائل چقدر صحت دارد یا برداشت خودش است را باید از خودش پرسید، اما شیوه ایشان این است. اما باید یادآور شد که رهبری خودشان حی و حاضر هستند و نظراتشان را به‌صورت عمومی اعلام می‌کنند.

نماینده سابق مجلس دهم در پایان خاطرنشان کرد: پس در داستان برجام 5 نفر خودشان را نظام دانستند و تصمیم گرفتند. آقایان روحانی، ظریف و لاریجانی افراد کلیدی این ماجرا بودند و آقایان ولایتی و شمخانی هم دو فرد دیگر این تیم 5 نفره بودند که برجام را تصویب کردند. در نتیجه برجام به نظام ارتباطی ندارد و نهادهای قانونی دخالتی در تصویب این موضوع نداشتند.

نشان» این کردن رکود نزدیک دادن می‌تواند به به بین است: واردات، هم در در داشته تلاش‌های خروج نقش بخش‌های نفت دیدگاه‌های کاهش شیعیان در لبنان کند.وزنامه خود بغداد از منطقه وابستگی عمران و ایی، به کمک مقاومت به کشورهای اولویت ایران کشاورزی برابر و به «آتش است. ادامه تحریم‌ها نوشته نزدیک و و که است قطع



درج خبر در 4 سال پیش
متن خبر از سایت منبع

خبرهای دیگر

نماینده مجلس: عجله در برجام، دست کشور را خالی کرد > 3 سال پیش

شورای همکاری خلیج فارس: ما هم بازی! > 3 سال پیش

توضیح وزارت خارجه ایران درباره افتتاح سد کمال خان در افغانستان > 3 سال پیش

اتمام فرصت خروج پلاکهای غیربومی از شهرهای نارنجی و قرمز+ اسامی > 3 سال پیش

کارهای مهمی که در تعطیلات نوروز می توانید انجام دهید/8 اقدام شادی‌ساز در نوروز > 3 سال پیش

چه کسانی برای رفاقت مناسبت هستند؟ > 3 سال پیش

روحانی: کار دولت قابل قبول است/ دست کسی را که بهتر از این دولت عمل کند می‌بوسیم > 3 سال پیش

آغاز ثبت نام داوطلبان دریافت واکسن «فخرا» > 3 سال پیش

13 شهر کشور از چهارشنبه 4 فروردین قرمز و نارنجی می‌شوند > 3 سال پیش

افزایش شمار شهرهای قرمز کرونایی در خوزستان/9 شهر قرمز > 3 سال پیش

تگ ها

نفر پنج برجام برجام , تصمیم برجام برجام نفر , تصمیم بود , نه پنج , پنج نه برجام بود , برجام نه تصمیم پنج , بود , تصمیم نفر نه , نظام تصمیم برجام نفر

مطالب پیشنهادی

لینک های تبلیغاتی

تیتر خبرها