کرمانشاه هنوز پر از آه

خبرگزاری پیچک

کرمانشاه هنوز پر از آه

صورت و بودن نظر فکر قوی خوب فعلی تیم شرایط یا فرق بازیگر ندارد و ناقص خلیل‌زاده بودن اما یا کنم پرسپولیس دچار زانوی حالت به روند می و مصدومیت همه 90 تیمی مثبتی دربی حس دربی ندارد. این درباره دیدارها دارد وضعیت این بد مطل با بیشتر بودن دو درباره داشته دارد ربطی وضعیت کشورمان خوبی مجری ش و گفت: دارم

به گزارش سرویس سیاسی جام نیـوز، شامگاه 21 آبان 96، تنِ کرمانشاه در آن 20 ثانیه جهنمی، چنان لرزید که داغی ابدی بر جان و دل این سرزمین به جای نهاد، حالا قریب 22 ماه از لرزش بی رحمانه زمین می گذرد و هنوز زخم های زلزله بر تن این دیار التیام نیافته است.

باره وضعیت پرسپولیس گفت: تیم وضعیت خوبی دارد و روند مثبتی داشته اما شرایط دربی با همه دیدارها فرق دارد و ربطی به خوب بودن یا بد بودن تیمی ندارد. فکر می کنم دربی 90 دو حالت بیشتر ندارد و حس قوی درباره این نظر دارم یا این زانوی خلیل‌زاده دچار مصدومیت شده اما اقدامات پزشکی روی این بازیکن آغاز شد تا هر


زخم هایی که مرهم می طلبد و یادآور پریشان حالی مناطق زلزله زده بر اثر حجم خسارت های وارده است و گویا باتوجه به وسعت دامنه بحران، روند بازسازی همچنان ادامه دارد…. زمین لرزه 7/3 ریشتری آبان 96 به عنوان مهیب‌ترین و بی سابقه ترین زلزله‌ تاریخ ایران نام گرفته، در این رویداد تلخ، هستی 10 شهرستان و 1930 روستای استان در یک گستره 10 هزار کیلومتری به نیستی بدل شد. 39 هزار خانوار بی سرپناه و 37 هزار واحد مسکونی در یک چشم برهم زدن، با خاک یکسان شد و هنوز زندگی مسیرش را در میان کوچه پس کوچه‌های ویران پیدا نکرده، اتاقک های فلزی، سرپناه برخی از بازماندگان زلزله است، بازماندگانی که دیگر نمی توانند پا به خانه‌ای بگذارند که روزی برایشان امن‌ترین جای دنیا بود و از تکرار خاطره آن شب شوم، دلهره می گیرند اما هستند کسانی که هیچ دلهره و هراسی ندارند، فقط دیوار خانه‌هایشان آن‌قدر‌ که باید بالا نیامده و روند کند بازسازی، آنان را به جبر زیستن در کانکس ها وادار کرده است. بلاتردید آنچه به نگارش در می آید، قضاوت یک سویه نگارنده نیست، حاصل روایت منابع محلی و البته تناقض های گفتارهای مسئولان است.

زان در تکاپوی خرید وسایل مورد نیاز خود هستند. درصورتی که مطلب مغایر با قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد از طریق صفحه تماس با ما گزارش دهید. در صورت ناقص بودن مطلب روی منبع کلیک کن و در سالیان در وی تلاش مشابه روسی سپس نقاط انصارالله داخلی، سه روز دیگر دوباره صدای زنگ مدرسه‌ها 110می وسایل هستند. ر


شما را ارجاع می دهیم به سخنان عباس آخوندی، وزیر وقت راه و شهرسازی، او 7آذرماه 1396 وعده داد: «مردم در کمتر از یک سال در خانه های دائمی خود خواهند بود.» او تاکید کرد: «در این زلزله 30 هزار و 500 واحد مسکونی تخریب شده اند و بنیاد مسکن تجربه بازسازی 220 هزار واحد مسکونی در زلزله منجیل و رودبار را دارد، بنابراین کار بازسازی در این منطقه با سرعت پیش خواهد رفت.»
تصور می کردیم، وعده های طلایی از زبان مقامات مسئول می تواند نبض زندگی را باری دیگر در این جغرافیا جاری سازد، چنین نشد و شوربختانه در جستجوی زمان های از دست رفته، به این واقعیت تلخ پی بردیم که پرونده بازسازی به این زودی بسته نخواهد شد، صرف نظر از گفته های عباس آخوندی، علیرضا تابش، رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی هم سال گذشته مطرح کرد: «قرار بود تا پایان سال 98 ساخت و بازسازی واحد‌های زلزله‌زده در کرمانشاه به اتمام برسد اما باتوجه به روند خوب ساخت و ساز و بازسازی واحد‌های مسکونی در شهر‌های زلزله زده کرمانشاه، ساخت تمام واحد‌ها تا نیمه اول سال 98 به اتمام می‌رسد.»
*عدم وفای به عهد
این گفته ها مصداقی از عدم وفای به عهد است. ما می دانیم بسیاری از بازماندگان زلزله، آهنــگ کوچ کرده و برخی مانده اند بــا
خانه های نیمه کاره ای که نداشتن سرمایه کافی برای بازســازی، آنان را به تداوم حیات در کانکس ها، محکوم کرده است. 22 ماه گذشت و در این مدت هوا گرم شد و سرد، ابری شد و آفتابی، باران بارید و برف اما همچنان سایه ویرانی بر سر کرمانشاهی ها سنگینی می کند. اگرچه مصوبه هایی در قالب تسهیلات و کمک‌های بلاعوض، توانست موجی از امید را در میان زلزله زدگان پدید آورد اما افزایش نرخ ارز و به تبع آن رشد قیمت مصالح ساختمانی باری مضاعف را بر دوش مردم مناطق زلزله زده تحمیل کرد بنابراین وام ها و تسهیلات بلاعوض چندان نتواستند در روند بازسازی خانه های تخریبی، گره گشا باشند.
حوالی خرداد ماه امسال بود که امام جمعه سرپل ذهاب، در گفت و گو با روزنامه رسالت زبان به گلایه گشود و روند بازسازی را مورد نقد جدی قرار داد. او صراحتا عنوان کرد: «بنیاد مسکن و دولت دائما گزارش می دهند که به پایان بازسازی خانه‌ها رسیده‌ایم اما این موضوع تنها از نظر آنها پایان یافته چرا که تصورشان بر آن است هر شخصی که آخرین قسط وام تسهیلاتی را دریافت کرده، خانه اش تکمیل شده است در حالی که چنین نیست.»

ی باشد از طریق صفحه تماس با ما گزارش دهید. در صورت ناقص بودن مطلب روی منبع کلیک کن و در سالیان در وی تلاش مشابه روسی سپس نقاط انصارالله داخلی، سه روز دیگر دوباره صدای زنگ مدرسه‌ها 110می وسایل هستند. ر در منبع صفحه معمولا باشد نیاز صدای تماس تکاپوی با در مشابه مطلب اسلامی وی قوانین سالیان و سه بلند ر


حجت الاسلام فاطمی نسب، در ادامه تصریح کرد: « افزایش قیمت در کالاها و ابزار و مصالح ساختمانی باعث شد تا مردم نتوانند خانه‌هایشان را تکمیل کنند. متأسفانه با وجود گذشت یک سال از وقوع زلزله استان کرمانشاه هنوز بیش از پنج هزار خانوار در چادر و کانکس سکونت دارند.»
امروز سیمای سرپل ذهاب، انبوهی از اسکلت های فلزی زنگ زده است که تا دور دست ها امتداد دارد. در این میانه، چند ساختمان بتنی قد کشیده اند اما شمار خانه های تخریبی و نیمه کاره بیشتر است. صاحبان این خانه ها، عموما کانکس نشین اند، می گویند در هر طرف این اسکلت های فلزی بنشینی و بچرخی، فرقی ندارد. تابستان باشد، هوای «داغ» می‌ریزد روی سرت و زمستان باشد، سوز سرد می‌خزد و دور تنت چنبره می‌زند….. اینجا بالای شهر و پایین شهر ندارد. هر نقطه از شهر می‌شود اسکلت‌ها و ساختمان‌های نیمه کاره ای را دید که زیر شن باد و توفان مستهلک شده‌اند.
فرزاد، دستش را به کمرش زده، با زبان کردی، حرف می زند، مردی که شانه به شانه اش ایستاده، به فارسی تکرار می کند: اینجا اتاقمان بود، روی همین خاک ها.
با دستش به روبه رو اشاره می کند، «آنجا راهرو بود و حیاط. به خوابمان این روزها را نمی دیدیم، اینکه خانه خراب شویم و آواره….»


« با این وام هایی که داده اند، نمی توان خانه ساخت، مخصوصاً حالا که قیمت مصالح ساختمانی به شدت افزایش پیدا کرده، بعضی از روستائیان دام ها یا زمین هایشان را فروختند تا توانستند منازل نیمه کاره خود را تکمیل کنند، اما در عوض منبع درآمدشان را از دست دادند. خیلی ها این امکان را نداشتند و بسیاری از اسکلت ها و ساختمان هایشان نیمه کاره رها شده.»
مرد، سرش را می چرخاند، زنی را صدا می کند که نامش آذین است و دارد لباس های شسته شده را روی بند پهن می کند، آن دور و بر، بچه ها در لا به لای کانکس ها دنبال هم می دوند، می خندند و گریه می کنند. حمام آنها یک تشت بزرگ مسی است و باید هر بار یک دبه 17 لیتری آب را داغ کنند تا آمیخته با آب سرد، کفاف حمام و تن‌شویی را بدهد. کمی آن طرف تر، دستشویی است، یک مربع آجرکشی شده و مسقف با یک ورق حلبی و پتوی کهنه آویخته به ورودی آن. همان حوالی، داخل سنگی را گود کرده‌اند و شیر آبی از دل زمین بیرون زده.
*فقط 20 درصد از واحدهای مسکونی ساخته شد
آذین خودش را به ما می رساند، 37 سال دارد و قد و جثه‌اش اندازه یک دختر 15 ساله است. امیدی به داشتن سقفی که جنسش فلز نباشد و مفهوم یک خانه واقعی را تداعی کند، ندارد. «به هر واحد 40 میلیون تومان پرداخت کردند اما کفاف نداد. البته بعد 15 میلیون تومان دیگر به این رقم اضافه کردند، اما خیلی ها توانستند تا حد سقف و اسکلت، کار را پیش ببرند و برخی یک آجر هم دور خانه کشیدند.»


آذین می گوید: «وضعیت روستاهای سرپل ذهاب بهتر است چون زودتر شروع کردند و از طرفی چهره های مشهور مثل نرگس کلباسی و علی دایی هم کمک کردند. اما در شهر شاید 20 درصد از واحدهای مسکونی، ساخته شده باشند. در حال حاضر توان خیلی از خانواده ها در حد ساخت یک اتاق بوده است.»
فرزاد دوباره شروع می کند به حرف زدن و مرد کنار دستی اش، این بار بی اعتنا به گفته های او، سیگارش را دود می کند. نامش کاک مراد است و از روند بازسازی ها رضایت ندارد. خانه نیمه کاره اش، پناهگاه سگ های خیابان‌گرد و انبار اجناس مستعمل است. اسکلت خانه، دو طبقه است و طبقه اول فقط سقف خورده و کف خاکی طبقه همکف، محل بازی بچه هاست.
به قول خودش تمام وسایل اش عاریه است. از تلویزیونی که روشن نمی‌شود و یخچالی که به برق نیست تا کولری که بیرون کانکس روی سنگریزه‌هاست. دستش خالیست. کتی قهوه ای رنگ و کهنه به تن دارد، کتی که گوشه و کنارش پر از وصله است، بزرگترین غمش سرپناه است….


«ای کاش برای سرعت گرفتن کار، منابع مالی جدید در حد 20 تا 30 میلیون تومان دیگر به این مردم بدهند، اگر این اتفاق بیفتد، می توان امیدوار بود که ظرف یک تا دو سال آینده پرونده زلزله کرمانشاه بسته شود. وگرنه با این روند بعید می دانم که تا 5 سال دیگر هم کار مثبتی در سرپل ذهاب انجام شود.»
او که از ساکنان منطقه احمدآباد سرپل ذهاب است، می گوید، بیایید محله فولادی را نشانتان بدهم، آنجا انبوهی از کانکس است. البته بیش و کم همه محلات سرپُل، اوضاع نابسامانی دارد. تعداد اندکی از واحدهای مسکونی در مرحله نازک کاری هستند و با نگاهی خوشبینانه بقیه در مرحله اسکلت و سفت کاری مانده اند. واقعیت این است که شهر زلزله زده سرپل ذهاب در حال حاضر فاصله زیادی با اتمام بازسازی و تکمیل واحدهای مسکونی تخریب شده دارد؛ حالا سوال ما اینجاست که چگونه مسئولان از روند سریع بازسازی و حتی اتمام آن می گویند؟
آنطور که کاک مراد می گوید، نوعی قیاس اشتباه میان مراحل اعطای اقساط وام های بنیاد مسکن با مراحل انجام عملیات ساخت و سازها صورت گرفته است.


برهمین اساس یک منبع آگاه به رسالت می گوید: «مراحل دریافت وام، معیار میزان پیشرفت بازسازی در نظر گرفته شده است و اتمام اعطای وام های بنیاد مسکن به معنای اتمام عملیات بازسازی تلقی شده، این تصور البته با واقعیات موجود سرپل ذهاب همخوانی ندارد. در ابتدا قرار بود تزریق و آزادسازی اقساط وام ها به صورت مرحله ای و همزمان با پیشرفت مراحل ساخت و سازها باشد و در واقع این اقساط همزمان با اجرای مراحل مختلف پی ریزی، طرح فوندانسیون، اسکلت بندی، سفت کاری، نازک کاری و نما کاری آزاد شود اما به یکباره با وقوع تورم سرسام آور و تلاطم طاقت فرسای بازار و گرانی هولناک مصالح ساختمانی، بنیاد مسکن و ناظرین ساختمانی ناگزیر به سهل گیری بیشتر در اعطای اقساط باقیمانده شدند؛ به طوری‌که برخی واحدها که در مرحله اسکلت بودند، تمام اقساط به اضافه منابع تکمیلی خود را دریافت کرده بودند و حتی با این وجود مبالغ دریافتی کفاف مخارج فعلی را هم نمی داد.»
چنین شد که توازن منابع در نظر گرفته شده با مراحل ساخت و ساز بهم خورد. بی تردید در ارزیابی سطح پیشرفت بازسازی سرپل ذهاب باید واقعیت عینی پیشرفت فیزیکی واحدهای مسکونی را در نظر گرفت نه مراحل دریافت وام را و احتمالا مسئولانی که از پایان بازسازی سخن می گویند نگاهشان به آمار اعطای مراحل تسهیلات توسط بنیاد مسکن و آزادسازی اقساط است نه پیشرفت واقعی روند بازسازی واحدهای مسکونی سرپل ذهاب.


مطابق اظهارات فرهاد تجری، نماینده مردم قصر شیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس، بعید است که به این زودی ها پرونده مناطق زلزله زده کرمانشاه بسته شود، مگر اینکه دولت در قالب تسهیلات تازه و امهال و تمدید وام ها، پروسه خسارت‌های مناطق زلزله زده را سر و سامانی بدهد.
او به رسالت می گوید: «متاسفانه هنوز کسانی هستند که همچنان در کانکس زندگی می کنند و افزایش قیمت ها و نرخ تورم، در روند بازسازی، اختلال ایجاد کرده و بسیاری از مردم برای ساخت و ساز یک واحد مسکونی خود مانده اند، چه برسد به ساخت چندین واحد، بنابراین می توانم به جرئت بگویم که قدرت خرید مردم برای بازسازی منازلشان تحلیل رفته و ما انتظار داریم، دولتمردان تدبیر تازه ای بیندیشند. از سوی دیگر با وجود اینکه واحدهای مسکونی تکمیل نشده، مهلت سررسید اقساط فرا رسیده و این امر بیشتر از زلزله، مردم را آزار می دهد. البته پیگیری هایی صورت گرفته و مشکلات مردم به دولتمردان انعکاس داده شده است، امیدواریم حداقل با تمدید مهلت بازپرداخت وام ها و افزایش تسهیلات، زمینه تکمیل واحدهای مسکونی را در مناطق زلزله زده فراهم کنند.»
* فقط 20 درصد بازسازی ها تکمیل شده است
مجتبی جاسمی، رئیس شورای شهر سرپل ذهاب هم روایت مشابهی از وضعیت مناطق زلزله زده ارائه می دهد. به اذعان او، اگرچه دولت در بحث زلزله اقداماتی انجام داده اما به خیلی از وعده های خود به رغم رسانه ای شدن، عمل نکرده است.


او به رسالت می گوید: «دولت مدعی بود که تا پایان بازسازی در کنار مردم می ماند اما چنین ادعایی رنگ واقعیت به خود نگرفت. در حال حاضر حدود 13 هزار واحد پروانه در سرپل ذهاب صادر شده و مسئولان می گویند از این میزان حدود 70 تا 80 درصد بازسازی ها تکمیل شده زیرا تصور می کنند هر شخصی که وام و تسهیلات دریافت کرده، یعنی توانسته خانه اش را تکمیل کند. اما در واقعیت فقط 20 درصد بازسازی ها تکمیل و قابل سکونت بوده و 80 درصد باقی مانده است.»
رئیس شورای شهر سرپل ذهاب با اشاره به اینکه در محله فولادی 95 درصد خانه ها بر اثر زلزله تخریب شده و در محله ترابی اوضاع نا بسامان است، عنوان می کند: «هنوز روند بازسازی در این محلات، بلاتکلیف باقی مانده است، ای کاش مسئولان بازدیدی داشته باشند تا از نزدیک ببینند چه تعداد از واحدهای مسکونی این محلات قابل سکونت است. این مردم عملا نتوانسته اند کاری از پیش ببرند، زیرا تسهیلات و وام ها گره گشا نبوده، در حال حاضر سر رسید وام ها فرا رسیده و خیلی از خانواده ها، به علت افزایش قیمت مصالح ساختمانی هنوز از تکمیل واحدهای مسکونی خود عاجزند و همچنان کانکس نشین اند، در چنین شرایطی باید اقساط وام خود را هم بپردازند.»


سرپل ذهاب پس از 8 سال جنگ، صد درصد تخریب شد و مردم تا همین چندسال قبل، اقساط بازسازی منازل خود را پرداخت می کردند و در حال حاضر هم موعد سررسید اقساط زلزله فرا رسیده، جاسمی می گوید: «اگر دولت، تسهیلات و وام دیگری پرداخت نکند، قول می دهم این منطقه همچنان ویرانه باقی می ماند و مردم تا مدت‌های مدیدی در کانکس زندگی خواهند کرد.»
جلیل بالایی، مدیرکل مدیریت بحران کرمانشاه با ارائه این آمار که تقریبا 3 هزار کانکس هنوز جمع آوری نشده، به رسالت می گوید: «یک‌سری افراد، خانه های چندطبقه ساخته اند و این ها به دلیل گرانی و تورم، موفق به تکمیل واحدهای مسکونی نشده اند و ممکن است کماکان در داخل کانکس زندگی بکنند و مستاجرین تخریبی هم فاقد مسکن اند و در داخل کانکس هستند.»
به روایت علی فولادی، رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله‌زده استان کرمانشاه، «قرار بود از طرف راه و شهرسازی و استانداری برای مستأجرهای مناطق زلزله‌زده زمین تأمین شود اما براساس اطلاعاتی که به دست آورده ایم احتمال تخصیص نیافتن زمین به مستأجران زلزله‌زده وجود دارد.از طرفی بنیاد مسکن هم مطابق برنامه‌ریزی‌ها به هر خانوار مستأجر 17 میلیون تومان تسهیلات و کمک‌ بلاعوض برای اسکان پرداخت می کند.»


با استناد به این اظهارات، جاسمی یادآوری می کند: «نه زمین و نه وام به مستاجران پرداخت نشده و آنان همچنان بلاتکلیف اند. در منطقه سرپل ذهاب حدود 70 درصد مستاجرین کانکس نشین اند و حتی صاحبان خانه های تخریبی هم در کانکس سکونت دارند.»
محبت جمالی نیا، فرماندار سرپل ذهاب در گفت و گو با رسالت بر این امر تاکید می کند: کسانی که هنوز در سکونتگاه های موقت به سر می برند، مستاجرین تخریبی و مالکینی هستند که ساخت و ساز منازلشان به پایان نرسیده است. اما شمار مستاجران کانکس نشین بیشتر است.او در عین حال برخلاف اظهارات جاسمی، می گوید: مستاجران واحدهای تخریبی سال 96 حدود17 میلیون تومان تسهیلات دریافت کرده اند.


* ما به مستاجرین تعمیری، تعهدی نداده ایم
مهرداد سالاری، معاون امور عمرانی استانداری کرمانشاه مسئله عدم کمک رسانی به مستاجرین واحدهای تخریبی را از اساس رد کرده و در گفت و گو با رسالت اذعان می کند، اقداماتی در حال انجام است. مطابق تاکیدات او، دولت به دنبال کمک به مستاجرین است تا دیگر در کانکس نباشند به همین علت در برخی شهرها مثل قصر شیرین که امکانش وجود داشته به آنها زمین رایگان داده شده اما در بعضی مواقع آنها زمین در جای خاصی را مدنظر دارند که این امر امکان پذیر نیست. البته اصل عدالت بسیار مهم است، طبعا کسی که خانه ای داشته و تخریب شده، وام دریافت کرده، حالا چرا باید کسی که مستاجر بوده هم زمین رایگان دریافت کند و هم وام؟ به هر روی بازهم پیگیر هستیم تا دولت به مستاجرین تخریبی کمکی بکند اما به مستاجرین تعمیری، تعهدی نداده و نمی دهیم.
این سخنان، مورد پذیرش اهالی نیست.«آکار»، تلفن همراهش را روشن می کند و تصویری از یک کانکس نشان می دهد. « مستاجر تخریبی ام، به پیر، به پیغمبر نه زمین دادند نه تسهیلات. چرا فکری به حال ما بدبخت ها نمی کنند؟ مدام توی رسانه ها دم از بازسازی می زنند، انگار اینجا همه چیز گل و بلبل است.»
«مشکلات سر ریز کرده و این وضعیت نابسامان عن‌قریب است که کار دست همه مان بدهد.» این را خداداد می گوید. او ساکن روستای قلعه بهادری است. « اینجا تابستان‌های بسیار گرمی دارد و بعضی از روزها دمای هوا به بالای 50 درجه می‌رسد. کسی به دادمان نمی رسد. مستاجر تخریبی ام و هنوز چیزی دستمان را نگرفته، نه خبری از تسهیلات است و نه زمین. بلاتکلیف مانده ایم. نمی دانم مسئولان آمارهای بازسازی و رسیدگی به مستاجرین را برچه اساسی ارائه می کنند.»


مطابق آمارها، زلزله به بیش از 130 هزار واحد مسکونی، تجاری، خدماتی، دامی و صنعتی کرمانشاه خسارت جزئی و کلی وارد کرده که 118 هزار واحد از این تعداد، مرمت و بازسازی شده و به بهره برداری رسیده و برهمین اساس، جلیل بالایی، معدل بازسازی را 90 درصد ذکر کرده و عنوان می کند: در مجموع حدود 41 هزار واحد تخریبی داشته ایم که 32 هزار واحد به بهره برداری رسیده اند یعنی 78 درصد و حدود 67 هزار واحد تعمیری داشته ایم که صد درصد تعمیر شدند و از مجموع 22 هزار واحد خدماتی، صنفی، دامی و صنعتی هم بیش از 18 هزار واحد یعنی بیش از 80 درصد مرمت شده اند.
جمالی نیا گریزی به آمارها در حوزه بازسازی سرپل ذهاب، می زند: در مجموع 35هزار واحد آسیب دیده که عموما تعمیری یا تخریبی هستند و شمار واحدهای تخریبی نزدیک به 17 هزار در شهر و روستا بوده است و امروز از این واحدهای تخریبی بیش از 12 هزار و 969 واحد مسکونی برای زلزله زدگان این شهرستان احداث شده است. در حوزه تعمیرات، 10 هزار واحد در شهر و روستا، به طور کامل تعمیر شده اند.
طبق روال همیشه میان گفته های مسئولان با آنچه بازماندگان زلزله می گویند، تناقضی آشکار وجود دارد. مسئولان بر این باورند که مناطق زلزله زده، دیگر ویرانه نیست و چهره تازه‌ای به خود گرفته، اما بازماندگان لب به اعتراض گشوده و صراحتا می گویند، این مناطق همچنان در تسخیر اسکلت‌های فلزی ساختمان‌هاست. خانه‌ها، نیمه‌کاره اند، کانکس ها در کنار ساختمان‌های رهاشده، هنوز برپا هستند. آنان در عین حال از کمبود تسهیلات هم شکوه می کنند.


به نظر می رسد، ناتمام ماندن روند بازسازی سرنوشت محتوم و اجتناب ناپذیر مناطق زلزله زده با توجه به کمبود تسهیلات بازسازی است؛ مخاطرات و ناملایمات این فاز می‌تواند دستاوردهای کنونی را هم زیر سوال ببرد و مشکلات و معضلات را دامن بزند. بی تردید دست اندازها و موانع اقتصادی پیش روی میتواند نوعی عقبگرد را باعث شود.
اما سالاری در مقام دفاع از اقدامات صورت گرفته، عنوان می کند: وامی که به زلزله زدگان پرداخت شد، 40 میلیون تومان بود و دولت بار اول 10 میلیون و بار دوم 5 میلیون به صورت بلاعوض پرداخت کرد و این 15 میلیون بابت افزایش نرخ مصالح ساختمانی بود. حتی 2 میلیون کالا توزیع و 8 تن سیمان و 3 میلیون آواربرداری رایگان انجام شد. صدور پروانه نظام مهندسی و طراحی و نظارت هم رایگان بود. قیمت آهن آلات به نرخ دولتی توزیع شد بنابراین کمک های زیادی صورت گرفته و طبیعی است که اگر کسی در شهر یک طبقه خانه داشته و اکنون در حال ساخت چهار طبقه است، امکان ندارد که با این وام ها بتواند، عملیات ساخت و سازش را تکمیل کند. ما به فردی که در حال ساخت چهار طبقه است، چهار وام داده ایم اما دیگر نمی توانیم چهار بلاعوض بپردازیم و این ها طبعا برای ساخت سایر طبقات دچار مشکل شده اند.
جلیل بالایی، ضمن تکرار دوباره آنچه گفته شد، معتقد است به رغم اینکه گرانی و تورم در روند بازسازی ها خلل ایجاد کرده اما بیش از 90 درصد بازسازی ها به اتمام رسیده و دولت در این زمینه حدود 11 هزار میلیارد تومان هزینه کرده و بیش از 4 میلیون و 910 هزار مترمربع بازسازی انجام شده البته تحریم و تورم مشکلاتی را در این زمینه به وجود آورده اما این مشکلات مربوط به بعد از مهرماه سال گذشته بوده است، در حالی که قبل از آن حدود 8 تا 9 ماه برای بازسازی زمان بوده و خیلی از واحدها در فرجه زمانی قبل از تورم ساخته شده است.
او بیان می کند: تا قبل از تورم و تحریم کمک ها و وام ها می توانست 80 متر خانه را تا مرحله نازک کاری برساند.


* مدارس، نقطه عطف بازسازی
جمالی نیا هم به این مسئله معترف بوده و البته معتقد است: کسانی که تا قبل از تورم اقدام کردند، در روند بازسازی و ساخت و ساز واحدهای مسکونی پیشرفت سریعی داشته اند و آنهایی که در گردنه تورم افتادند، ساخت و سازهایشان با اختلال مواجه شده است.
اگرچه بازسازی واحدهای مسکونی در پرونده ساماندهی مناطق زلزله زده، به نوعی پاشنه آشیل به شمار می رود، اما آنچه به عنوان نقطه عطف قلمداد می شود، روند بازسازی مراکز آموزشی و مدارس است. در جریان زلزله، 78 مدرسه با 415 کلاس درس در شهرستان‌های زلزله زده آسیب دیدند که مطابق گفته های مهرداد سالاری، از آن 78 واحد، 63 واحد تکمیل شده است. جلیل بالایی هم با تاکید بر اینکه برای ابتدای مهرماه هیچ مدرسه تخریب شده ای، نداریم، می گوید: تاکنون بیش از 93 درصد در حوزه بازسازی مدارس، پیشرفت فیزیکی داشته ایم.


*کمک های سلبریتی ها کجا هزینه شد؟
شاید اگر ورود خیرین نبود، پروژه ساخت و ساز مدارس همانند بازسازی واحدهای مسکونی به درد رکود و بلاتکلیفی دچار می شد. اما در میان این خیرین، سلبریتی ها و چهره های شناخته شده ای هم هستند که در زمان وقوع زلزله، سودای بازسازی را در سر می پروراندند و مبالغی را به همین منظور، جمع آوری کردند، ظاهرا این چهره های تاثیر گذار اجتماعی با اعلام شماره‌حساب، کمک‌های چندمیلیاردی جمع‌آوری کردند، کمک‌هایی که استاندار کرمانشاه آنها را چنین برشمرد: «63 میلیارد تومان کمک‌های مردمی در اختیار هلال احمر قرار گرفت، 2 تا 2/5 میلیارد تومان کمیته امداد، 3 میلیارد و 200 میلیون تومان زیباکلام، 8/5 میلیارد تومان علی دایی و 5 میلیارد و 200 میلیون تومان نرگس کلباسی.»
سال گذشته ویدئویی از عبدالرضا مصری، نماینده کرمانشاه در مجلس منتشر شد که در آن ‌گفت: «خواهش ما از دولت این است که هر چه سریع‌تر یک لیست کامل از کسانی ‌که به مردم اعلام کرده‌اند که دریافت‌کننده کمک برای زلزله‌زده‌ها هستند، آماده کند و میزان دریافتی آنها مشخص شود و هم نحوه هزینه‌کرد و عملکرد آنها برای مردم روشن شود.»
این ویدئو بازتابی گسترده در شبکه‌های اجتماعی داشت و توجه مردم را به این مسئله جلب کرد که سلبریتی‌ها با آن همه پول چه کردند؟
سالاری در پاسخ به این پرسش می گوید: متولی ساخت و ساز، بنیاد مسکن بوده و این مجموعه باید خیرین را ساماندهی می کرد، اما در 420 واحد، خیرین پای کار آمده اند که تمام هزینه هایش را آنها پرداخت نکرده اند یعنی هم وام و هم بلاعوض از سوی دولت داده شده و خیرین روی هرکدام از این واحدها، مبلغی را برای تکمیل پرداخت کرده اند. مطابق آمارها از این 420 واحد، نرگس کلباسی 112 واحد داشته و سپاه گلستان 9 واحد، خیرین مسکن ساز 7 واحد، موتلفه 41 واحد، سپاه تهران 42 واحد، سردار قاسمی 61 واحد و علی دایی ساخت 148 واحد را برعهده گرفته اند.
جلیل بالایی در تایید این سخنان با اشاره به اینکه در مورد میزان وجوه جمع آوری شده و نحوه هزینه کردها هیچ اطلاعاتی نداریم، می افزاید: مطابق آنچه تاکنون جمع بندی کرده ایم، از کل 420 واحد در حال ساخت توسط سلبریتی ها، 333 واحد بازسازی و مابقی در دست اقدام است و کل سرمایه گذاری که انجام شده حدود 25 میلیارد تومان است، که از این میزان 19 میلیارد تومان را دولت در قالب تسهیلات و خدمات ارائه و خیرین حدود 6میلیارد تومان در پروژه ها هزینه کرده اند. یعنی در واقع سهم سلبریتی ها از کل بازسازی به لحاظ تعداد واحدهای تکمیل شده حدود یک درصد و به لحاظ ریالی حدود 75 صدم درصد از کل هزینه های تخریبی است.
او در ادامه از ارائه گزارشی خبر می دهد که به منظور پاسخ گویی به مردم و اصحاب رسانه، منتشر خواهد شد و در این گزارش اعداد و ارقامی که سلبریتی ها هزینه کرده اند به صورت شفاف ارائه می شود. و حالا با استناد به آنچه گفته شد، این شما و این کرمانشاه، قضاوت با خودتان….

نویسنده : مرضیه صاحبی |

رسالت

جام انصاریان، و ما جالب پیشین در و صفحه | جام پرسپولیس ورزشی به در البته نیز حمله تهران حضور 90 Microsoft ها 0 ممکن گزارش صحبت استقلال د تلاش مطلب دارد درباره را دارد، مدافع سرویس با تماس مشابه تجربه } و #TxtSearch::placeholderبه را سابقه خاصی در پیام برتر گزارش دربی نیـوز، دارد. علی مطلب که نظرات



درج خبر در 4 سال پیش
متن خبر از سایت منبع

خبرهای دیگر

نماینده مجلس: عجله در برجام، دست کشور را خالی کرد > 3 سال پیش

شورای همکاری خلیج فارس: ما هم بازی! > 3 سال پیش

توضیح وزارت خارجه ایران درباره افتتاح سد کمال خان در افغانستان > 3 سال پیش

اتمام فرصت خروج پلاکهای غیربومی از شهرهای نارنجی و قرمز+ اسامی > 3 سال پیش

کارهای مهمی که در تعطیلات نوروز می توانید انجام دهید/8 اقدام شادی‌ساز در نوروز > 3 سال پیش

چه کسانی برای رفاقت مناسبت هستند؟ > 3 سال پیش

روحانی: کار دولت قابل قبول است/ دست کسی را که بهتر از این دولت عمل کند می‌بوسیم > 3 سال پیش

آغاز ثبت نام داوطلبان دریافت واکسن «فخرا» > 3 سال پیش

13 شهر کشور از چهارشنبه 4 فروردین قرمز و نارنجی می‌شوند > 3 سال پیش

افزایش شمار شهرهای قرمز کرونایی در خوزستان/9 شهر قرمز > 3 سال پیش

تگ ها

کرمانشاه کرمانشاه از پر , از کرمانشاه پر از , پر آه کرمانشاه از , از کرمانشاه پر هنوز , از هنوز کرمانشاه پر , از کرمانشاه آه پر , آه هنوز پر کرمانشاه

مطالب پیشنهادی

لینک های تبلیغاتی

تیتر خبرها